W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce Cookies

Wiosenne warzywa jedz z głową

tagi: nowalijki, zdrowie, wiosenne warzywa, warzywa, warzywa na wiosnę, co jeść wiosną, dieta wiosna, zdrowe warzywa, pryskane warzywa, warzywa ekologiczne
Zdrowie
Martyna Janiak
2013-04-19 14:53:12
2380
fot. Warzywa najlepiej kupować na targu, prosto od rolników (zdj. fotolia)
Tweetnij
Wiosenne warzywa to samo zdrowie? Niestety, niekoniecznie. Sprawdź, dlaczego i czym możesz je zastąpić, by było nie tylko zdrowo, ale i smacznie!
REKLAMA
czytaj dalej
 

Zimą nasza dieta zawierała raczej śladowe ilości tak korzystnych dla naszego zdrowia warzyw. Teraz jednak, gdy nadeszła wiosna w sklepach i na straganach pojawiły się nowalijki. Wielu z nas od razu skusiło się na rzodkiewkę, pomidora czy sałatę. Niestety, nie każdy był z zakupu zadowolony.

Jednym z powodów mógł być mało wyrazisty smak. Trudno jednak tego uniknąć, gdy teraz, wczesną wiosną w sprzedaży pojawiły się przede wszystkim krajowe warzywa szklarniowe. Te zaś ze względu na mniejszy dostęp do słońca i powietrza nie są w stanie wytworzyć odpowiedniej ilości cukrów prostych i związków zapachowych. To z kolei ma wpływ na ich smak.

Inni smakosze z kolei narzekają na uczulenia i wysypki, które mogą pojawić się po spożyciu pryskanych warzyw. Importowane warzywa, a takie zazwyczaj znajdują się na sklepowych półkach, niestety nie obędą się bez konserwantów. Gdyby nie one, zwyczajnie nie byłby możliwy ich transport.

Jak więc kupować, by nie tylko móc cieszyć się smakiem, ale i nie wywołać alergii? Przede wszystkim – rozsądnie. Najlepiej zrezygnować z kupna warzyw w marketach na rzecz zakupów na rynku. Warto również pamiętać o selekcji warzyw, tzn. kupować takie, które nie są nadgnite, nie są sprzedawane w folii, są pozbawione żółtych liści, są średniej, naturalnej wielkości, bez plam i przebarwień oraz mają przyjemny zapach.

Czasem jednak spełnienie tych kryteriów jest niemożliwe, dlatego jeśli bardzo cenimy swoje zdrowie, po prostu zacznijmy kupować warzywa ekologiczne, jedzmy kiełki bądź samodzielnie wyhodujmy sobie szczypiorek czy rzeżuchę. Wszystkie są równie smaczne, a przy okazji pełne witamin i pozbawione szkodliwych substancji.

 

 


Przeczytaj także


brak artykułów

Forum

nowe tematy:
Zmarznięte dłonie
2012-12-10 13:56:14
Jedzenie na sylwestra
2012-12-10 13:51:25
ghff
2012-11-29 11:27:40
Ewa
2012-11-21 15:34:36
prezent pod choinkę
2012-11-19 15:35:59

Polecamy


Nowa lista leków refundowanych
Czytaj więcej

Dobra rada


Pij regularnie czarną herbatę Wyniki ostatnich badań, przeprowadzonych przez uczonych z Data Mining International, udowodniły, że regularna konsumpcja czarnej herbaty zmniejsza ryzyko cukrzycy. Delektuj się nią codziennie!

Przeczytaj także:

Trochę mnie gnębi...
Warsztaty dla osób w wieku 50+ pt. Trochę mnie gnębi towarzystwo gołębi w...
Przyszła wiosna, pora na...
Wiosna to idealna pora na zmianę nawyków żywieniowych i powrót do formy. Jak...
Pobił rekord Guinessa –...
Zaśpiewać „100 lat” 116-letniemu Japończykowi już nie wypada, bo 100 świeczek...
Wiosenne warzywa jedz z...
Wiosenne warzywa to samo zdrowie? Niestety, niekoniecznie. Sprawdź, dlaczego...
Podwójne etui na okulary
Przyszła wiosna i wielu z nas sięgnęło po okulary przeciwsłoneczne. Dla tych...

© 2012-2013 Twoje-Miasto Sp. z o.o.