W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce Cookies

Rzeżucha - źródło zdrowia i urody

tagi: rzeżucha, jak posadzić rzeżuchę, zdrowie, jedzenie rzeżuchy, dla kogo rzeżucha, właściwości rzeżuchy
Aktywny Emeryt
Martyna Janiak
2013-03-25 13:18:24
1219
fot. Wikimedia Commos
Tweetnij
Już za kilka dni zjemy najważniejsze śniadanie w roku - śniadanie wielkanocne. Na wielu polskich stołach obok jajek, żurku i białej kiełbasy pojawi się rzeżucha. Dowiedz się, dlaczego warto jej skosztować!
REKLAMA
czytaj dalej
 

Rzeżucha to nieodłączny element polskiego, wielkanocnego stołu. Stanowi nie tylko piękną dekorację, ale również doskonałe uzupełnienie świątecznych dań. Jej charakterystyczny, pikantny i ostry smak świetnie smakuje z jajkiem czy po prostu świeżym pieczywem posmarowanym masłem. Nie o sam smak tutaj jednak wyłącznie chodzi, rzeżucha to bowiem również źródło wielu witamin.

Korzystnie wpływa na zdrowie i urodę. Polecana jest m.in. osobom, które narzekają na problemy z cerą i kiepską kondycję włosów; osobom, zmagającym się z reumatyzmem, zaburzeniami krążenia, chorobami wieńcowymi czy anemią.

Zawiera witaminy C, A, B, K, PP, żelazo, magnez oraz łatwo przyswajalny jod, stąd też powinny ją spożywać także osoby z niedoczynnością tarczycy. Ponadto usuwa z organizmu nagromadzone w ciągu zimy toksyny i wzbogaca go w zestaw naturalnych witamin i minerałów. Skutecznie poprawia również apetyt, jednocześnie zapobiegając otyłości i poprawiając nasze trawienie. Skutecznie dezynfekuje także nasze drogi moczowe.

To jednak nie koniec jej dobrodziejstw – rzeżucha obniża również poziom cukru we krwi i jest bogatym źródłem wapnia oraz chromu.

Bez trudu możemy ją wyhodować samodzielnie na domowym parapecie i po ok. 9 dniach delektować się jej smakiem. Wystarczy jedynie zaopatrzyć się w nasiona rzeżuchy ogrodowej, rozsypać je na talerzu wyściełanym wilgotną watą lub ligniną. Potem każdego dnia pamiętać zaś o tym, by nasiona nie wyschły, a naczynie znajdowało się w ciepłym i jasnym miejscu.


Przeczytaj także


brak artykułów

Forum

nowe tematy:
Zmarznięte dłonie
2012-12-10 13:56:14
Jedzenie na sylwestra
2012-12-10 13:51:25
ghff
2012-11-29 11:27:40
Ewa
2012-11-21 15:34:36
prezent pod choinkę
2012-11-19 15:35:59

Polecamy


Nowa lista leków refundowanych
Czytaj więcej

Dobra rada


Pij regularnie czarną herbatę Wyniki ostatnich badań, przeprowadzonych przez uczonych z Data Mining International, udowodniły, że regularna konsumpcja czarnej herbaty zmniejsza ryzyko cukrzycy. Delektuj się nią codziennie!

Przeczytaj także:

Trochę mnie gnębi...
Warsztaty dla osób w wieku 50+ pt. Trochę mnie gnębi towarzystwo gołębi w...
Przyszła wiosna, pora na...
Wiosna to idealna pora na zmianę nawyków żywieniowych i powrót do formy. Jak...
Pobił rekord Guinessa –...
Zaśpiewać „100 lat” 116-letniemu Japończykowi już nie wypada, bo 100 świeczek...
Wiosenne warzywa jedz z...
Wiosenne warzywa to samo zdrowie? Niestety, niekoniecznie. Sprawdź, dlaczego...
Podwójne etui na okulary
Przyszła wiosna i wielu z nas sięgnęło po okulary przeciwsłoneczne. Dla tych...

© 2012-2013 Twoje-Miasto Sp. z o.o.