
Rzeżucha - źródło zdrowia i urody
Rzeżucha to nieodłączny element polskiego, wielkanocnego stołu. Stanowi nie tylko piękną dekorację, ale również doskonałe uzupełnienie świątecznych dań. Jej charakterystyczny, pikantny i ostry smak świetnie smakuje z jajkiem czy po prostu świeżym pieczywem posmarowanym masłem. Nie o sam smak tutaj jednak wyłącznie chodzi, rzeżucha to bowiem również źródło wielu witamin.
Korzystnie wpływa na zdrowie i urodę. Polecana jest m.in. osobom, które narzekają na problemy z cerą i kiepską kondycję włosów; osobom, zmagającym się z reumatyzmem, zaburzeniami krążenia, chorobami wieńcowymi czy anemią.
Zawiera witaminy C, A, B, K, PP, żelazo, magnez oraz łatwo przyswajalny jod, stąd też powinny ją spożywać także osoby z niedoczynnością tarczycy. Ponadto usuwa z organizmu nagromadzone w ciągu zimy toksyny i wzbogaca go w zestaw naturalnych witamin i minerałów. Skutecznie poprawia również apetyt, jednocześnie zapobiegając otyłości i poprawiając nasze trawienie. Skutecznie dezynfekuje także nasze drogi moczowe.
To jednak nie koniec jej dobrodziejstw – rzeżucha obniża również poziom cukru we krwi i jest bogatym źródłem wapnia oraz chromu.
Bez trudu możemy ją wyhodować samodzielnie na domowym parapecie i po ok. 9 dniach delektować się jej smakiem. Wystarczy jedynie zaopatrzyć się w nasiona rzeżuchy ogrodowej, rozsypać je na talerzu wyściełanym wilgotną watą lub ligniną. Potem każdego dnia pamiętać zaś o tym, by nasiona nie wyschły, a naczynie znajdowało się w ciepłym i jasnym miejscu.
Przeczytaj także
brak artykułów